NOVICE

KASAŠKA AKADEMIJA 2020

Letošnja Kasaška akademija Kasaške zveze Slovenije je potekala konec marca v sejni sobi Hale Tivoli. Aktualnim epidemiološkim razmeram prilagojena prireditev je bila tako precej drugačna, kot smo je bili vajeni v preteklih letih. Organizatorji so se tako odločili za prenos dogodka v živo preko spleta.

Beri naprej ...

Odpoved kasaških dirk v Ljutomeru 5. 4. 2021

Spoštovani,

obveščamo vas, da so, na podlagi sporočila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki so ga dne 28.3.2021 sposlali na Olimpijski komite Slovenije, dirke v Ljutomeru odpovedane.

Razlago spremenjenega Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov ter spremembe drugih odlokov, ki vplivajo tudi na izvajanje športnih programov, nam bodo z Olimpijskega komiteja Slovenije poslali v kratkem oz. takoj po objavi v Uradnem listu RS.

Hvala za razumevanje.

V spomin LADISLAV OMERZU ( 1932 – 2021)

Odšel  je Ladislav (Ladi) Omerzu iz Lenarta. Z njegovo smrtjo  je slovenski konjeniški, tako galopski kot predvsem kasaški šport, ostal brez  ene zadnjih velikih  legend. Umrl je 1. marca letos  v 89-letu starosti.

Konjeniški klub Komenda z novim vodstvom

Na izrednem dopisnem Zboru članov Konjeniškega kluba Komenda so člani volili svoje predstavnike v organe kluba.
9. 2. 2021 je Volilna komisija ugotovila, da je kot novi predsednik in zakoniti zastopnik Konjeniškega kluba Komenda izvoljen dr. Marjan Sedej.
Dr. Marjana Sedeja kasaška srenja že pozna, saj je uspešno vodil Kasaško zvezo Slovenije oziroma takratno "Centralo" v letih med 2013 in 2016.
Člani Konjeniškega kluba Komenda upamo in si želimo tvornega sodelovanja s krovno organizacijo KZS, novemu predsedniku pa iskreno čestitamo!

Namenite olajšavo pri dohodnini za razvoj kasaškega športa

Spoštovani podporniki kasaškega športa,

kot vsako leto imate tudi letos priložnost, da 0,5 % dohodnine donirate po svoji želji. To vas nič ne stane, saj bo v primeru, da se za donacijo ne odločite, ta denar šel v državni proračun.

Zato do 31. 12. izkoristite možnost in namenite 0,5 % dohodnine Kasaški zvezi ali kakšnemu izmed kasaških društev. Vsaka donacija je tako za zvezo kot za vsak posamezni klub še kako dobrodošla.

LICENCIRANJE ŽREBCEV ZA PLEMENILNO SEZONO 2021

DPO-Klinika za zdravstveno varstvo in rejo konj in PRO za posamezne pasme konj obveščajo, da bo redno in naknadno licenciranje žrebcev za plemenilno sezono 2021 potekalo 10. in 11. februarja 2021 na Veterinarski fakulteti, Cesta v Mestni Log 47, 1000 Ljubljana.

Redno licenciranje žrebcev za plemenilno sezono 2021 bo izvedeno za pasme: slovenski toplokrvni konj, kasaški konj, angleški polnokrvni konj, arabski polnokrvni konj, arabski konj, islandski konj in šetlandski poni.

Prehajanje državne meje z Italijo v času med 21. 12. 2020 in 6. 1. 2021

Ukrepi Italjanske vlade za zajezitev širjenja virusa COVID-12.

Prehajanje državnih meja:
Odlok v 8.čl. za države iz seznama C (na katerega je z vključno 10.12.2020 dalje dodana tudi Slovenija) določa, da je za vstop v Italijo za vse osebe, ki so zadnjih 14 dni bivale ali tranzitirale eno izmed držav na omenjenem seznamu: negativni test (molekularni ali angenski test, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa) ali obvezna 14 dnevno samoizolacija.

Anabella za las ob prvo zmago slovenskih dveletnikov v Italiji

Dveletna rjavka trenerja in voznika Marka Slaviča, vzrejena v hlevu žal že pokojnega Vlada Plohla, je na tržaškem hipodromu Montebello za las ostala brez prve zmage na italijanskih tleh. To bi bila tudi prva zmaga kakšnega dveletnika slovenskega registra na italijanskih stezah. Na razmočeni progi je dosegla čas 1:20,8.

Izvrsten nastop Ajde in Rigilla za novo slovensko zmago v Trstu

Slovenski kasači so decembra nadaljujejo z izvrstnimi rezultati na italijanskih hipodromih. Za novo zmago sta poskrbela Rigill in Ajda Gorenc, ki sta v konkurenci 12 kasačev iz zahtevne štartne pozicije 10 s premeteno taktično predstavo pritekla na prvo mesto. Med sicer kopico slovenskih predstavnikov smo se v torek lahko veselili še dveh četrtih mest, ki sta jih dosegli italijanski kobili v slovenskem lastništvu Vittorina Jet in Bershka MMS.

Ain't She Perfect v Münchnu do petnajste zmage kariere

Sijajna 7-letna rjavka Ain't She Perfect, potomka Ideale Luisa in Anne Scott, je na hipodromu Daglfing v četrtek dosegla novo, suvereno zmago. V dirki iz obrata je varovanka trenerke Lučke Müller s časom 1:18,6 na 2125-metrski distanci zlahka ugnala nemške konkurente.

Švedska: Arthur King do prve zmage, Frodo S drugi v V75 dirki

Za slovenskimi konji na skrajnem severu Evrope je nov sijajen vikend. Za to sta poskrbela Arthur King, ki je v četrtem nastopu dosegel svojo prvo karierno zmago, in Frodo S, ki je znova navdušil in slovenske ljubitelje kasaštva prepričal, da je prva slovenska zmaga v prestižnih preizkušnjah V75 vse bližje.

Frodo S postavil nov slovenski rekord na dolgo distanco 1:14,2!

Izjemni 4-letnik Frodo S je znova navdušil. V dirki V75 na švedskem hipodromu Romme je kljub težki štartni poziciji 12 in izjemni konkurenci je dirko končal kot tretji, ob tem pa postavil še nov slovenski rekord na dolgo distanco - 1:14,2! S tem je Luther Kingov rekord izboljšal za 7 desetink sekunde. Z novimi dobrimi 2500 evri zaslužka je tako že presegel 45.000 evrov zaslužka.

Umrl je Alojz Lah, predsednik KK Komenda

V 83. letu se je poslovil g. Alojz Lah, dolgoletni predsednik Konjeniškega kluba Komenda, častni občan občine Komenda in prejemnik nagrade za življenjsko delo Kasaške zveze Slovenije. Bil je kmetovalec, obrtnik, trgovec, sejmar in še mnogo drugega. Veljal je za krepkega in odločnega človeka, ki je ravnal mirno, preudarno in modro.

Vikend na tujem: izstopali Hot Coco in Suzi KP

Ker so hipodromi v Sloveniji še zmerom zaprti in tekmovanja do nadaljnjega odpovedana, so slovenski kasači in njihovi trenerji zelo aktivni na tujih hipodromih. Čez vikend so se tako udeleževali dirk vse od Modene in Padove do Dunaja. Z novo zmago je navdušila Hot Coco lastnice Ajde Košak, Uroš Predan pa je znova zablestel v avstrijskih rejskih dirkah, kjer je s Suzi KP osvojil tretje mesto.

Take Me Home v Bologni do nove zanesljive zmage

Take Me Home, izjemen 8-letni kasač iz hleva Kobilarne OZT še naprej navdušuje. Tokrat je zlahka in zelo zanesljivo zmagal v Bologni na vajetih amaterskega voznika Fillipa Montija.

Nova, že šesta letošnja zmaga za Froda S na Švedskem

Frodo S je na švedskem hipodromu Eskilstuna dosegel svojo deveto karierno zmago in že šesto 'švedsko'. Tokrat ga je vozil Carl Johan Jepson, ki ga je vozil tudi v njegovem krstnem nastopu v Skandinaviji. V drugem nastopu je tako z njim dosegel še drugo zmago. Frodo je znova postavil odličen kilometrski čas 1:12,1!

Didier Bleu suveren v Trevisu

Uspehi kasačev slovenske reje pri naših zahodnih sosedih se nadaljujejo. V soboto smo v Trevisu v četrti dirki dočakali kar dvojno zmago. Iz številke ena se je po nekajmesečnem premoru zmagovito vrnil nekdanji konj leta Didier Bleu, iz štartne številke ena pa ga je z dobro taktično predstavo do zanesljive in svoje prve zmage v Italiji pripeljal lastnik Viktor Dolinšek.

Slovenske zmage v tujini še kar dežujejo: Tars Stars prvi v Padovi

Za Ekipo S.K.P. in trenerjem Jankom Sagajem je sanjska sezona, ki ji ni videti konca. Tokrat se je namreč s svojima varovancema Tars Starsem in Don Saxojem podal v Padovi, od koder se vrača z zmago in drugim mestom.

Maugli v Budimpešti do novo velike zmage

Zmagovalec slovenskega derbija in njegov trener ter voznik Janko Sagaj ne počivata. Tako sta se po nekaj izletih v Italijo tokrat podala k našim vzhodnim sosedom in se udeležila prestižne dirke Hungaria Dij, v kateri smo bili Slovenci že večkrat uspešni.

Hot Coco z odličnim časom 1:12,9 do nove zmage v Italiji

Petletna temna rjavka iz hleva Košak iz Pristavlje vasi je le tri dni po osvojenem drugem mestu v močni dirki v Rimu znova nastopila in tokrat na milanskem ovalu zabeležila svojo tretjo zmago pod taktirko trenerja Holgerja Ehlerta.

Peter Zadel ml. osvojil 93. srbski kasaški derbi

Slovenski voznik Peter Zadel ml., ki si zadnjih pet let kruh služi kot trener in voznik kasačev na Švedskem, se je v nedeljo, 11. oktobra, vpisal v srbsko kasaško zgodovino. Na hipodromu v Subotici je namreč s konjem Sabath Blackom AT osvojil srbski kasaški derbi.

Nova slovenska zmaga v Italiji: Analin slavila v Padovi

Sijajna Analin iz hleva Šantlovih je dosegla novo zmago v Italiji. Tokrat je drugouvrščena iz derbija in lanskoletna državna prvakinja s časom 1:15,1 slavila v Padovi. V sulkiju je sedel Jože Sagaj mlajši.
Čestitke!

Rigill zmagal v Trstu

Rigill trenerke Anje Medle je v Trstu z Jožetom Sagajem mlajšim s suvereno predstavo in najboljši časom dneva 1:15,9 slavil svojo prvo zmago na italijanskih tleh in tako potrdil odlično formo, ki jo je v zadnjih tednih kazal tudi na slovenskih hipodromih.

Dear Abby in Viktor Dolinšek osvojila naslov v Državnem prvenstvu 3-letnikov

Državno prvenstvo triletnikov je postreglo z razburljivo dirko in znova dokazalo, kako nepredvidljivo je lahko kasaštvo. Zmaga je odšla v roke Dear Abby in Viktorja Dolinška, ki sta prikazala sijajno predstavo in se veselila sploh prve karierne zmage.

DRŽAVNO PRVENSTVO 3-LETNIKOV

Prvenstvo 3-letnih kasačev je druga rejska dirka posamezne generacije v tekmovalni sezoni. Videli smo že derbi, novembra pa nas čaka še državno prvenstvo za najmlajše, dveletne kasače.

KOMU SEDMA IZVEDBA PRESTIŽNE LJUBLJANSKE MILJE?

DESETERICA NA STARTU SEDME EDICIJE LJUBLJANSKE MILJE

Ljubljanska milja je zagotovo najmočnejša mednarodna kasaška dirka na slovenskih tleh. Ta renome je tekom dosedanjih šestih izvedb že dodobra utrdila, tudi letos pa je na štart postavila deseterico odličnih konjev, ki dirkajo po slovenskih hipodromih. 

Izžrebane štartne številke za Državno prvenstvo za 3-letne kasače in za Ljubljansko miljo

Na sedežu Kasaške zveze Slovenije so bile izžrebane štartne številke za Državno prvenstvo za 3-letne kasače in za Ljubljansko miljo

Prvo mesto na razstavi enoletnikov 2020 osvojila July TP

6. razstava enoletnikov, ki utrjuje svojo stalnost v kasaški sezoni in tako že postaja tradicionalno vsakoletno srečanje rejcev in njihovih enoletnikov, se je znova odvila na hipodromu v Ljutomeru.

LJUBLJANSKA MILJA

Avtoštart za 3 do 14-letne povabljene INT kasače na 1609m
Nagradni sklad 6.000 EUR

RAZSTAVA ENOLETNIKOV

Kasaško rejsko združenje Slovenije vas vabi na šesto razstavo enoletnikov.

VABILO NA RAZSTAVO
SEZNAM LETNIKOV ZA RAZSTAVO

Janko Sagaj in Maugli velika zmagovalca derbija

V Ljutomeru se je v nedeljo odvil XXX. slovenski kasaški derbi. Večjih presenečenj nismo doživeli, vsi favoriti in tihi favoriti so namreč dirko končali v ospredju. Zmaga je pripadla Maugliju in Janku Sagaju, ki je tako v mozaik svoje bogate kariere dodal še zadnji košček, ki je manjkal, lovorjev venec.

Slovenski kasaški derbi: pogled v zgodovino

Pred letošnjim, že 30. slovenskim kasaškim derbijem smo se ozrli v zgodovino in izbrskali vse zmagovalce ter nekaj zanimivosti.

Maugli in Analin glavna favorita v boju za lovorjev venec

Letošnji kasaški derbi bo nekoliko drugačen kot običajno, saj bomo na štartu videli kar 13 kasačev, kar je posledica odpovedi kvalifikacij zaradi slabega vremena. Strokovni odbor KZS se je tako odločil, da omogoči nastop v derbiju vsem,

Tiffany Stars postavila nov slovenski rekord - 1:11,5

Tiffany Stars postavila nov slovenski rekord - 1:11,5

7-letna Tiffany Stars (Persugill - Taf Star Vita) je na švedskem hipodromu Tingsryd 16. avgusta nekoliko presenetljivo poskrbila za nov košček v mozaiku slovenske kasaške zgodovine. 

Do dokončne prenove spletne strani so statistike in podatki o dirkah (koledar, propozicije, prijave, bilten, rezultati) dosegljivi na: www.kasaska-centrala.si

×

VODSTVO

UPRAVNI ODBOR:
Predsednik: dr. Henrik GJERKEŠ
Člani: Branko KRISTL - podpredsednik, Janez SLAVIČ, Viktor DOLINŠEK, Franc ČEBULJ, Andraž RUMPRET, Marko GORENC (predsednik SO)

GENERALNI SEKRETAR: Nina Lovrenčič

NADZORNI ODBOR:
Predsednik: Primož SLAVIČ
Člani: Janez ŠTREMFELJ, Igor NOVAK, Milan PRAŠNIKAR

ČASTNO RAZSODIŠČE:
Predsednik: Jernej SLAVIČ
Člani: Lana ZRINJANIN, Maksimiljana MARINŠEK, Janez DOLINŠEK, Uroš BERNARDIČ

KOMISIJA ZA PRITOŽBE:
Predsednik: Jožef SLANA
Člani: Branko TOMAŽIČ, Igor NOVAK

STROKOVNI ODBOR:
Predsednik: Marko GORENC
Člani: Slavko PETOVAR, Janko SAGAJ, Tomaž KOŠAK, Jože JUDEŽ

ANTIDOPINŠKA KOMISIJA:
Člani: Gašper KOSEC, Vesna KADUNC KOS, Tomaž JANŽEVIČ

Člani Kasaške zveze Slovenije

KASAŠKI KLUB LJUTOMER

I. slovenskega tabora 16
9240 Ljutomer
Predsednik: SLAVIČ JANEZ
​Telefon: 02 581 18 59
e-pošta: kasaskiklub.ljutomer@siol.net

KLUB ZA KONJSKI ŠPORT ŠENTJERNEJ

Grbe 4
8310 Šentjernej
Predsednik: RUMPRET ANDRAŽ
Telefon: 041 622 878

KONJENIŠKI KLUB POSAVJE KRŠKO

Brege 41
8273 Leskovec pri Krškem
Predsednik: BERNARDIČ UROŠ
Telefon: 041 611 736

KONJEREJSKO DRUŠTVO KRIM

Iška Vas 63 a
1292 Ig
Predsednik: ŠKULJ JOŽE
Telefon: 041 582 548 (Miro PIRC)
e-pošta: kdkrim.info@gmail.com

KASAŠKO REJSKO ZDRUŽENJE SLOVENIJE

I. slovenskega tabora 16
9240 Ljutomer
Predsednik: MOJCA NUSHOL
Telefon: 041 363 754
e-mail: zdruzenje.krzs@gmail.com
web: http://www.krzs.si/
MŠ: 4081358000
DŠ.: SI82711895
TRR: SI56 194915012018231 

KASAŠKI KLUB STOŽICE LJUBLJANA

Stožice 28
1113 Ljubljana
Predsednik: DOLINŠEK VIKTOR
Telefon: 041 785 919
e-pošta: info@kasaski-klub-stozice.si

KONJENIŠKI KLUB KOMENDA

Glavarjeva 98
1218 Komenda
Predsednik: dr. MARJAN SEDEJ
Telefon: 041 744 113
e-pošta: kkkomenda@siol.net

KONJENIŠKO DRUŠTVO SLOVENSKE GORICE LENART

p.p. 105
2230 Lenart
Predsednica: LOVRENČIČ NINA
Telefon: 041 676 744
e-pošta: kdslovenskegorice.lenart@gmail.com

ZDRUŽENJE SODNIKOV ZA KAS SLOVENIJE

Celovška 25
1000 Ljubljana
Predsednik: PETOVAR SLAVKO
Telefon: 031 703 629
e-pošta: kasaski.sodniki@gmail.com