DESETERICA NA STARTU SEDME EDICIJE LJUBLJANSKE MILJE

Ljubljanska milja je zagotovo najmočnejša mednarodna kasaška dirka na slovenskih tleh. Ta renome je tekom dosedanjih šestih izvedb že dodobra utrdila, tudi letos pa je na štart postavila deseterico odličnih konjev, ki dirkajo po slovenskih hipodromih.  Rekord dirke še vedno drži zmagovalec iz leta 2016 Luther King, ki je takrat s časom 1:13,6, celo izenačil rekord hipodroma. Kar pet izvedb so pobrali slovenski kasači, le prva je romala v roke italijanski kobili Ocean Dancer. Slovenska reja tako zadnjih nekaj let vztrajno dokazuje, da se lahko še kako kosa z izvrstnimi tujimi linijami.

Letos bodo sicer na štartu le štirje domači konji, šest pa jih je takih s tujim potnim listom. Med deseterico najdemo sicer kup izjemnih talentov, lanskoletnega šampiona Slovenije, zmagovalko derbija, pa trikratno zaporedno zmagovalko Makoterjevega memoriala in tako dalje. Skupna značilnost letošnjih favoritov je, da spadajo že skoraj med kasaške veterane. Glede na to, da je veliko mladih talentov na 'začasnem delu' v tujini, to niti ni presenetljivo.

1 JONNA GO

Jonna Go je v začetku sezone še iskala pravo formo iz prejšnjih let, ko je navduševala s serijskimi zmagami, nato pa je v Ljutomeru v dirki za pokal občine Križevci presenetila favorizirane tekmece in dosegla prvo letošnjo zmago, že 22 v karieri. Lani je imela sanjsko sezono. Dosegla je šest zmag, k temu pa je dodala še presenetljivo, a povsem zasluženo drugo mesto v Ljubljanski milji.. Druga je bila tudi oktobra na Jesenskem kriteriju. Glede na prikazano v zadnjem nastopu bo tako očitno tudi letos kandidatka za sam vrh.

2 PETERKA I

Na številki 2 bo stala zmagovalka derbija leta 2018, ki je v prejšnjih dveh sezonah namesto Ljubljanske milje tekla v dirki za pokal Ljutomerskega kasača in obakrat zmagala. Peterka sicer letos še ni pošteno začutila dirkaškega utripa, saj je po januarskem nastopu v Italiji svoj prvi nastop doma zabeležila šele pred nekaj tedni v Ljutomeru. Lani je zares blestela, saj je v dvanajstih nastopih dosegla šest zmag in tri druga mesta. Po ogrevanju v Ljutomeru bo tako čas za resno dirkanje, ugodna štarta številka in izkušen voznik pa sta njena glavna aduta.

3 TARS STARS

O Tarsu je težko napisati nekaj novega. Dvakratni šampion Slovenije je izrazit kratkoprogaš, ki je v lanski izvedbi Ljubljanske milje dosegel že svojo dvajseto zmago kariere. 9-letnik branilec naslova bo tudi letos med najresnejšimi kandidati za vrh. Po lanskem velikem triumfu si je privoščil daljši odmor, nato pa letos najprej obiskal Trst, kjer je dosegel tretje mesto in 21. zmago kariere. V zadnjih tednih se je dvakrat odpravil v Budimpešto, kjer je v izjemno močni mednarodni konkurenci osvojil dve četrti mesti. V zadnjem nastopu v Ljutomeru se mu ni izšlo po načrtih, zagotovo pa si želi udariti nazaj prav v milji.

4 MICHELLE

Michelle je najmlajša udeleženka dirke, ki letos nadaljuje odlične predstave iz lanskega leta, ko je osvojila štiri prva mesta in zabeležila sijajen rekord 1:14,8. Letos je v petih nastopih pritekla dve zmagi in dve drugi mesti, enkrat pa ji je ponagajal galop. Tokrat se prvič zares preizkuša v najmočnejši konkurenci na domačih tleh. Večkrat smo že videli, da mlajši in manj izkušeni konji lahko podcenjevanje s strani starejši dobro izkoristijo.

5 TAKE ME HOME

Nov italijanski adut, ki ga je Kobilarna OZT konec lanskega leta 'potegnila iz rokava', je zagotovo najboljši tujerodni kasač na naši grudi. V zadnjih 15 nastopih je namreč dosegel kar 11 zmag, eno drugo in dve tretji mesti. Je izrazito dober štarter, ki pa trmasto odbije mnoge napade proti koncu, zato bo tokrat veljal za enega izmed glavnih favoritov, da konča petletno vladavino slovenskih kasačev v Ljubljanski milji. Dobra popotnica je tudi zmaga v zadnjem nastopu v Trstu.

6 SAMURAI BE

9-letni Italijan Samurai Be se na jesen kariere predstavlja tudi na slovenskih hipodromih. Čeprav je bil vzgojen na slovenskih pašnikih in nikoli ni zapustil slovenskih lastniških rok, je svojih 92.000 evrov zaslužil večinoma v tujini. V Italiji je navduševal v dirkah tris, v Avstriji pa je poskrbel za nepozabno zmago v Šampionatu mesta Baden. Znake, da se počasi privaja na slovenske hipodrome je pričel kazati s 4. mestom v Krškem, dokončno pa potrdil s tretjim mestom v Pokalu Makoter. Tekmeci bodo morali biti predvsem v zaključku nanj še kako pozorni.

7 SONCKA

Iz popolnoma zunanje pozicije v prvi vrsti se bo v boj na lovoriko podala Soncka. Lani je zmage nabirala kot za šalo in se ustavila šele pri šestih. V milji bo nastopila že četrtič in čeprav letošnji nastopi ne sledijo povsem tistim iz prejšnjih let, je zagotovo ne smemo prehitro odpisati. Izkušena tekmovalka s kar 115 kariernimi nastopi se namreč v zadnjih nastopih skoraj vselej giblje nekje pri vrhu.

8 VITTORINA JET

Vittorina Jet je po sanjski lanski sezoni, ko je dosegla kar šest zmag, junija v Ljutomeru še tretjič zapored ugnala vso renomirano konkurenco, katere večina se je zoperstavlja tudi tokrat, v prestižnem Memorialu Makoter. Po daljšem dopustu, ki si ga je po lanski sezoni tudi zaslužila, se je vrnila junija in že julija z zmago v Trstu pokazala, da se pri zbiranju pokalov ne namerava ustaviti. V petih letošnjih nastopih ima poleg dveh zmag še dve tretji mesti, brez kakršnegakoli oklevanja pa lahko ugotovimo, da tretja letošnja zmaga v Milji ne bi bila nobeno resno presenečenje.

9 RIKELI

10-letnik je za razliko od leto mlajšega rojaka Samuraia večino kariere pretekel na slovenskih tleh. Jubilejno deseto zmago je dosegel letos na Krimu, z dobro taktično in kančkom sreče pa se lahko nadeja uvrstitve na nagrajena mesta. Kaj več bi bilo pa že rahlo presenečenje.

10 TAMERICE

Zadnja na štartni listi, tako kot lani, je italijanska kobila Tamerice, ki se je svoje prve zmage na slovenskih hipodromih razveselila na avgustovskih dirkah v Šentjerneju. Da to ni bilo naključje, je Tamerice opozorila že nekaj tednov prej z drugim mestom v Trstu, v ljutomerskem Pokalu Makoter pa je bila šesta. Tamerice bo tokrat sicer težko konkurenčna za zmago, a vsaka uvrstitev med prvih pet bi že bila lep dosežek.