KOMU SEDMA IZVEDBA PRESTIŽNE LJUBLJANSKE MILJE?

Ljubljanska milja je zagotovo najmočnejša mednarodna kasaška dirka na slovenskih tleh. Ta renome je tekom dosedanjih šestih izvedb že dodobra utrdila, tudi letos pa je na štart postavila deseterico odličnih konjev, ki dirkajo po slovenskih hipodromih.  Rekord dirke še vedno drži zmagovalec iz leta 2016 Luther King, ki je takrat s časom 1:13,6, celo izenačil rekord hipodroma. Kar pet izvedb so pobrali slovenski kasači, le prva je romala v roke italijanski kobili Ocean Dancer. Slovenska reja tako zadnjih nekaj let vztrajno dokazuje, da se lahko še kako kosa z izvrstnimi tujimi linijami.

Letos bodo sicer na štartu le trije domači konji, sedem pa jih je takih s tujim 'pasošem'. Med deseterico najdemo sicer kup izjemnih talentov, lanskoletnega šampiona Slovenije, zmagovalko derbija, pa trikratno zaporedno zmagovalko Makoterjevega memoriala in tako dalje. Skupna značilnost letošnjih favoritov je, da spadajo že skoraj med kasaške veterane. Glede na to, da je veliko mladih talentov na 'začasnem delu' v tujini, to niti ni presenetljivo.

1 PETERKA I

Na enici bo stala zmagovalka derbija leta 2018, ki je v prejšnjih dveh sezonah namesto Ljubljanske milje tekla v dirki za pokal Ljutomerskega kasača in obakrat zmagala. Peterka sicer letos še ni pošteno začutila dirkaškega utripa, saj je edini nastop opravila januarja v Italiji. Pred tem je decembra dvakrat gladko obračunala s tržaško konkurenco, tako da če si je v zadnjih mesecih dobro odpočila, bo iz ugodne štartne poziciji zelo trd oreh za konkurenco. Lani je zares blestela, saj je v dvanajstih nastopih dosegla šest zmag in tri druga mesta.

2 JONNA GO

Jonna Go letos še ni našla forme iz prejšnjih let, v katerih je nabrala neverjetnih 21 zmag. Lani je dosegla šest izmed njih, k temu pa je dodala še presenetljivo, a povsem zasluženo drugo mest v Ljubljanski milji. Druga je bila tudi oktobra na Jesenskem kriteriju. Letos ji sicer rad ponagaja galop, a še zdaleč je ne smemo prehitro odpisati. Jonna je že večkrat udarila ravno takrat, ko bi najmanj pričakovali.

2 TARS STARS

O Tarsu je težko napisati nekaj novega. Dvakratni šampion Slovenije je izrazit kratkoprogaš, ki je v lanski izvedbi Ljubljanske milje dosegel že svojo dvajseto zmago kariere. 9-letnik branilec naslova bo tudi letos med najresnejšimi kandidati za vrh. Po lanskem velikem triumfu si je privoščil daljši odmor, nato pa letos najprej obiskal Trst, kjer je dosegel tretje mesto in 21. zmago kariere. V zadnjih tednih se je dvakrat odpravil v Budimpešto, kjer je v izjemno močni mednarodni konkurenci osvojil dve četrti mesti.

4 TAKE ME HOME

Nov italijanski adut, ki ga je Kobilarna OZT konec lanskega leta 'potegnila iz rokava', je zagotovo najboljši tujerodni kasač na naši grudi. V zadnjih 13 nastopih je namreč dosegel kar 10 zmag, eno drugo in dve tretji mesti. Je izrazito dober štarter, ki pa trmasto odbije mnoge napade proti koncu, zato bo tokrat veljal za enega izmed glavnih favoritov, da konča petletno vladavino slovenskih kasačev v Ljubljanski milji.

5 SONCKA

Soncka bo v sedmo izvedbo prestižne dirke krenila iz iste pozicije kot lani, ko je zmage nabirala kot za šalo in se ustavila šele pri šestih. V milji bo nastopila že četrtič in čeprav letošnji nastopi ne sledijo povsem tistim iz prejšnjih let, je zagotovo ne smemo prehitro odpisati. Izkušena tekmovalka s kar 115 kariernimi nastopi se namreč v zadnjih nastopih skoraj vselej giblje nekje pri vrhu. 

6 VITTORINA JET

Vittorina Jet po sanjski lanski sezoni, ko je dosegla kar šest zmag, pred nekaj tedni v Ljutomeru še tretjič zapored ugnala vso renomirano konkurenco, katere večina se je zoperstavlja tudi tokrat, v prestižnem Memorialu Makoter. Po daljšem dopustu, ki si ga je po lanski sezoni tudi zaslužila, se je vrnila junija in že julija z zmago v Trstu pokazala, da se pri zbiranju pokalov ne namerava ustaviti. V petih letošnjih nastopih ima poleg dveh zmag še dve tretji mesti, brez kakršnegakoli oklevanja pa lahko ugotovimo, da tretja letošnja zmaga v Milji ne bi bila nobeno resno presenečenje. 

7 SAMURAI BE

Iz popolnoma zunanje pozicije v prvi vrsti se bo v boj na lovoriko podal devetletni Italijan Samurai Be, ki ga slovenska javnost na jesen kariere dodobra spoznava tudi na slovenskih hipodromih. Čeprav je bil vzgojen na slovenskih pašnikih in nikoli ni zapustil slovenskih lastniških rok, je svojih 92.000 evrov zaslužil večinoma v tujini. V Italiji je navduševal v dirkah Tris, v Avstriji pa je poskrbel za nepozabno zmago v Šampionatu mesta Baden. Znake, da se počasi privaja na slovenske hipodrome je pričel kazati s 4. mestom v Krškem, dokončno pa potrdil s tretjim mestom v Pokalu Makoter. Tekmeci bodo morali biti predvsem v zaključku nanj še kako pozorni.

8 RIKELI

Drugo vrsto, enako kot lani, pričenja Rikeli. 10-letnik je za razliko od leto mlajšega rojaka Samuraia večino kariere pretekel na slovenskih tleh. Jubilejno deseto zmago je dosegel letos na Krimu, z dobro taktično in kančkom sreče pa se lahko nadeja uvrstitve na nagrajena mesta. Kaj več bi bilo pa že rahlo presenečenje.

9 UDAR'S

Neuničljivi Udar's z zimzelenim Ivetom Dovžanom se bo v svojo drugo Ljubljansko miljo podal s številke 9. V karieri je znameniti tandem v 70 nastopih zbral zavidljivih 14 zmag in prav toliko drugih mest, dodal pa je še 8 tretjih. Preprosta matematika pove, da se v več kot polovici nastopov znajdeta na 'stopničkah'. Lani sta dosegla tri zmage, letos pa jima na vrh še ni uspelo. Za sam vrh bosta tokrat potrebovala kar precej sreče, a z zanesljivim korakom in nekaj Fortune, si lahko prislužita kakšen evro ali dva.

10 TAMERICE

Zadnja na štartni listi, tako kot lani, je italijanska kobila Tamerice, ki se je svoje prve zmage na slovenskih hipodromih razveselila ravno na zadnjih dirkah v Šentjerneju. Da to ni bilo naključje, je Tamerice opozorila že nekaj tednov prej z drugim mestom v Trstu, v ljutomerskem Pokalu Makoter pa je bila šesta. Podobno kot njena kolega v drugi vrsti, bo Tamerice tokrat težko konkurenčna za drugo zaporedno zmago, a vsaka uvrstitev med prvih pet bi že bila lep dosežek.

POKAL LJUTOMERSKEGA KASAČA – KDO BO NASLEDIL PETERKO I?

Po dveh zmagoslavjih Peterke I, ki se je letos odločila za nastop v Ljubljanski milji, bo v tretji izvedbi Velike nagrade Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača čas za novega zmagovalca. Dobili ga bomo izmed deseterice prijavljenih kasačev pasme ljutomerski kasač.

1 PELL

Devetletni Pell ima pogosto težave z galopom, njegova zadnja in edina zmaga pa je stara že več kot štiri leta. V zadnjih treh nastopih je dosegel dve četrti in eno peto mesto in letos še ni zagalopiral. Prav iz slednjega in dobre štartne pozicije bo zato črpal motivacijo, da tokrat prvič letos ne ostane brez denarne nagrade.

2 LE MANS

Le Mans je v karieri že večkrat opozoril nase, a so ga skoraj vedno kmalu zatem iz stez oddaljile poškodbe. V začetku avgusta je šele opravil krstni nastop sezone in končal na tretjem mestu, sicer pa je v 20 nastopih kariere kar četrtino njih zaključil z zmago. Če je forma že prava, je lahko tihi favorit.

3 LOTMERK OZT

Lotmerk OZT čedalje močneje, glasneje in odločneje utrjuje svoj renome. Letos je v petih nastopih zbral dve drugi in dve tretji mesti, a zdi se, da je sposoben še več. Formo pridno stopnjuje in iz ugodne štartne pozicije se zdi, da lahko preseneti tekmece in odnese prvi pokal to sezono.

4 PICKELL

Pickell je podobno kot hlevski kolega Pell priden zbiratelj denarnih nagrad. Letos je osvojil dve peti in eno tretje mesto, lansko sezono pa je zaključil z zmago v Komendi. Realno lahko tudi tokrat pričakuje borbo za mesta, katerih je letos že vajen.

5 FLOTO

Floto velja za enega bolj muhastih konjev na slovenskih hipodromih. Potem ko je lani svoj značaj nič kaj sramežljivo utrjeval včasih že pred štartom, letos zaenkrat teh težav nima. V petih nastopih je dosegel že drugo, tretje in četrto mesto, cilj pa je kot četrti prečkal tudi v Pokalu mesta Ljubljane, a bil nato po sporni odločitvi diskvalificiran zaradi galopa. Če bo tokrat noge ohranil v ritmu, uvrstitev na 'stopničke' ni izključena.

6 FJORI

Lanskoletni tretjeuvrščeni na derbiju, ki ima med vsemi udeleženci dirke daleč najmanj izkušenj s kasaškimi tekmovanji. Zanj bo to šele deveti nastop kariere, večina njegovih tekmecev pa jih ima vsaj pet- ali šestkrat toliko. A kljub temu se Fjori, državni prvak 2-letnikov iz sezone 2017, lahko pohvali s petimi zmagami, kar štiri od teh, tudi v finalu krožne dirke 4-letnikov, je dosegel lani. Letošnji edini nastop je končal z galopom zato je o njegovi formi zelo težko sklepati.

7 LUXUS

Izkušeni veteran Luxus bo v Veliki nagradi Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača nastopil že tretjič. V prvi izvedbi je zasedel tretje mesto, tretji pa je bil tudi leto v Pokalu mesta Ljubljane. Dober vtis je pustil tudi v zadnjem nastopu v Šentjerneju, kjer je bil z dokaj rezerviranim nastopom drugi. Ob tem ima iz letošnje sezone še eno drugo in eno tretje mesto. Vsekakor bo eden izmed konjev, ki lahko mešajo štrene čisto pri vrhu.

8 LOUISE LUNA

Za Louise Luno so bile lanske septembrske dirke v Ljubljani prava prelomnica v karieri. Kljub mnogim dobrim nastopom je namreč šele takrat dosegla prvo zmago, nato lani dodala še eno, polna samozavesti pa stopila tudi v letošnjo sezono, kjer je svoje predstave še nekoliko nadgradila. Ob dveh zmaga in enem drugem mestu se zdi, da bo tokrat znova ciljala na sam vrh. In če ji veliki met uspe, jih zagotovo ne bo veliko, ki bodo ob tem presenečeni. 

9 DANTE MS

Neuničljivi Dante MS je pri 12. letih eden najstarejših aktivnih kasačev v Sloveniji. Za nekaj zgodovinskega občutka – derbi njegove generacije je dobil Jerry Lou GJ. Veteran Dante pri svojih častitljivih športnih letih korektno nabira plasmane. Letos je bil enkrat drugi in dvakrat četrti, v karieri pa je zbral že 13 zmag.

10 NIKOLAJ PEŠKI

Desetletni Nikolaj Peški nastopa sicer že daleč od stare slave, a bo tokrat stavil na svoje bogate izkušnje. Naglo se namreč približuje svojemu stotemu nastopu. Tretjeuvrščeni iz derbija leta 2014 je letos opravil dva nastopa in zasedel sedmo ter peto mesto. Če bo uspel prikasati med prvih pet, bo zanj to že lep uspeh.

ZMAGOVALCI LJUBLJANSKE MILJE

Leto

Zmagovalec (oče - mati)
Voznik, trener, lastnik - čas

2014

Ocean Dancer (Credit Winner - Croatass)
Viktor Dolinšek,  Viktor Dolinšek, Viktor Dolinšek  - 1:15,2/1609 mA

2015

Jasa GL (Let's Go - Jasna)
Dušan Zorko,  Dušan Zorko, Gostilna Zorko s.p. - 1:14,7/1609 mA

2016

Jasa GL (Let's Go - Jasna)
Dušan Zorko,  Dušan Zorko, Gostilna Zorko s.p. - 1:14,4/1609 mA

2017

Luther King (Allison Hollow – Leona IV)
Jože Sagaj ml., Slavko Makovec, Slavko Makovec - 1:13,6/1609 mA

2018

Narcis Peški (Nimitz Hanover – Ninočka)
Marko Gorenc, Marko Gorenc, Hlev Peški - 1:15,3/1609 mA

2019

Tars Stars (Persugill – Ten Stars Vita)
Janko Sagaj, Igor Pozderec, KD Ekipa SKP - 1:18,1/1609 mA

ZMAGOVALCI DIRKE LJUTOMERSKEGA KASAČA ZA POKAL LJUBLJANE

Leto

Zmagovalec (oče - mati)
Voznik, trener, lastnik - čas

2018

Peterka I (Gerd November – Petrana Lobell) 
Marko Slavič, Boris Vukosavljević, Forna d.o.o.  - 1:16,0/1609 mA

2019

Peterka I (Gerd November – Petrana Lobell) 
Marko Slavič, Boris Vukosavljević, Forna d.o.o. - 1:20,9/2100 mA

Nazaj